Bakgrunn
Hva er utfordringene med dagens (arkitektur og byutviklings) praksis?
Ingen prøver å bygge "åsteder", men dagens praksis innen arkitektur og byutvikling står overfor flere strukturelle og kulturelle utfordringer som gjør det vanskelig å møte de komplekse behovene til dagens byer og samfunn.
Mange av utfordringene bunner i en sektorpreget arbeidsform, der fagdisipliner, forvaltningsnivåer og interessegrupper jobber parallelt – snarere enn sammen.
Et nytt bredspektret "blikk" på utfordringen
Tre tverrgående fokusområder som må ivaretas: Det sosiale og det fysiske, som sammen skaper den opplevde tryggheten.
Disse tre fokusområdene er integrert i utviklingen av trygghetsmodellen. Behandles de samtidig, skapes et helhetlig utgangspunkt for trygghet som både oppleves og forstås av alle innbyggere, uavhengig av bakgrunn, kjønn eller alder.
Kan vi utfordre praksisen i dagens system?
Trygghet som utfordring er komplekst og det kan oppleves uhångripelig. Problemstillingene vi står i overskrider en enkelt løsning, aktør eller en sektor alene. Utfordringen er altså systemisk.
For å kunne endre slike sammenvevde utfordringer må vi ha et helhetsperspektiv for å oppnå ønsket samvirkende effekt av initiativ vi er en del av, som oftest i et partnerskap med andre aktører. Ut over denne sammenvevdheten kjennetegnes det hele av ansvarsspredning og høy grad av gjensidige avhengigheter.
Det kan oppleves fastlåst, både mentalt og i praksis.
For å endre systemet må vi forstå det
...og for å forstå det hjelper det å avtegne det slik vi mener det er, sammen. Det blir et felles kart vi kan navigere og være omforente om.
Kartleggingen innebærer å lage rike skisser som illustrerer relasjoner, mønstre og interaksjoner innen et system. Kombinerer kvalitativ og kvantitativ data og inkluderer ulike perspektiver for å gi en helhetlig oversikt over systemet. Prosessen legger til rette for dyp forståelse, avdekker skjulte forbindelser, og støtter samarbeid og dialog aktører. Dette gjør gigamapping til et kraftfullt verktøy for å jobbe med flokete problemer og systemiske utfordringer.